Mengenai jawatan kosong

Selamat datang ke ruangan jawatan kosong SPANS

PENGAWAS HUTAN GRED G11

Oleh JABATAN PERHUTANAN SABAH |11/05/2022

Nama Jawatan : PENGAWAS HUTAN GRED G11
Klasifikasi Perkhidmatan : PERTANIAN
KumpulanPerkhidmatan : PELAKSANATaraf Jawatan : TETAP
Jadual Gaji : Gred G11: RM1,200.00 - RM2,977.00
Kenaikan Gaji Tahunan : RM80.00
Tempat Kekosongan : SANDAKAN (3)
TELUPID (2)
TONGOD (2)
BELURAN (1)
KINABATANGAN (4)
KOTA BELUD (2)
KUNAK (1)
DERMAKOT (3)
SOOK (1)
(KENINGAU (2)
SERUDONG (1)


DISKRIPSI TUGAS:

(i) Membantu Ketua Pembantu Perhutanan Mukim menguatkuasakan pelaksanaan Enakmen Hutan, mengawasi pencerobohan Hutan Simpan dan Hutan Simpan pulau-pulau Negeri Sabah dan menjalankan rondaan ke kawasan lesen pembalakan.

(ii) Membantu memeriksa dan mengesahkan kawasan permohonan Kawasan pembalakan, menyediakan sempadan kawasan cadangan untuk dikeluarkan lesen membalak membuat rondaan bagi mencegah pencerobohan dan pembalakan haram, menjalankan kerja-kerja menyukat jalan hutan bagi tujuan pembalakan.

(iii) Membantu menyemak kerja-kerja di Balai Pemeriksaan Jabatan Hutan, menyediakan laporan, memeriksa status pendaftaran jentera yang digunakan dalam kawasan lesen pembalakan, menjalankan kerja-kerja pemeriksaan ketetapan maklumat lapangan dalam proses Comprehensice Harvesting Plan, menjalankan kerja-kerja penyeliaan operasi penuaian hutan dan operasi selepas penuaian

(iv) Membantu merekod ukuran balak, pengesahan ukuran kayu bulat, mengesahkan barangan hutan di kilang sebelum dieksport, memantau pemuatan barangan hutan ke atas kapal serta mengawal restorasi dan silviculture hutan.

Tiada bidang yang diperlukan dalam jawatan ini.
Jawatan ini tidak memerlukan sijil professional.

(a) Memiliki kelayakan berikut:

(i) Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah dan Sijil Perhutanan Pengawas Hutan daripada sekolah latihan perhutanan Sarawak atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

(Gaji permulaan ialah pada Gred G11: RM1,246.15); atau

(ii) Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah dan Sijil Perhutanan Pengawas Hutan daripada Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia atau institut latihan perhutanan Sabah atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

(Gaji permulaan ialah pada Gred G11: RM1,292.30).

DAN

(b) Calon bagi lantikan ke Pengawas Hutan Gred G11 hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam
subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

i. Pemohonan hendaklah dibuat secara ONLINE SAHAJA dengan melayari Laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah di alamat https://espans.sabah.gov.my/login/awam.php

ii. Calon-calon yang mendaftar buat kali pertama secara ONLINE hendaklah memastikan maklumat diisi dengan lengkap. Permohonan yang dikemukakan hendaklah bersesuaian dengan kelayakan akademik seperti yang diiklankan di dashboard calon.

iii. Hanya calon - calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuktemuduga.

iv. Pemohon-pemohon yang tidak mendapat sebarang jawapan selepas empat (04) bulan daritarikh tutup iklan, hendaklah menganggap permohonan mereka tidak berjaya.

v. Salinan Sijil - Sijil Asal (sijil lahir / kad pengenalan pemohon / kad pengenalan kedua ibubapa [sijil mati jika berkaitan] / sijil-sijil akademik dan dokumen - dokumen lain yang berkaitan dan disyaratkan dalam iklan ini HANYA perlu dibawa apabila anda berjaya dipanggil untuk ditemuduga kelak.

vi. TARIKH AKHIR PERMOHONAN ADALAH PADA 11 MEI 2022, JAM 11.59 MALAM

Berminat? Klik ini jika anda ingin memohon jawatan tersebut.